Sweden Floorball Youth Camp!

Jag var i Uppsala förra veckan. Åkte upp på onsdagskvällen med min kollega Fredrik för att vara instruktör på Svenska Innebandyförbundets satsning "Sweden Floorball Youth Camp" för 15-14 åringar.
 
Vi var med även förra året, så vi var lite mer rutinerade detta år. :)
Onsdagskvällen gick åt att träffa dem andra ledarna, dem två lägeransvariga samt gå igenom schemat, regler och förutsättningar inför dem fyra dagarna.
 
Sedan körde det igång på torsdagsmorgonen, strax efter kl åtta klev dem första deltagarna in på den skola som vi sov på. Nytt för i år var att vi ledare fick sova på hotell natten mot torsdagen. Förra året sov vi en liten kall gympasal... Så ett klart lyft där. :)
 
Därefter var det full rulle i fyra dagar. Schemat sträckte sig från kl sju till åtta på kvällen varje dag, Sen nån timme kvällslugn, då vi ledare hängde runt ledarrummet och snackade innebandy innan det var dags att få deltagarna i säng mellan 22:00-22:30.
 
Måste säga att vår grupp på 17 spelare som kom från klubbar som Granlo (Sundsvall), Kolmården (Norrköping), Farsta, Almunge (Uppsala), Rimbo, Hudik/Björkberg (Hudiksvall), Tullinge, Ekerö och Gävle var grym. Skötsamma grabbar som var där verkligen för att lära sig nåt nytt. Man tog till sig varandra bra oavsett nivån på spelarna.
 
 
Det var riktigt kul och se hur dem tog till sig det vi tryckte på. Temat, precis som förra året var: Give´n Go, Dueller och Beslut. Det var det enda vi tryckte på under träningarna och matcherna. Enda taktiska vi sa var innan första matchen (Vi spelade fyra matcher under lägret) var att inte gå upp i hög tokpress, utan låt motståndarna få spela ut också. Sen att andra coacher pratade styrspel/presspel/Zonförsvar med sina killar får stå för dem. :)
 
Kul dock att i år var det färre ledare som pratade resultat jämfört med förra året. Att höra en ledare säga "Vi har vunnit tre av tre än så länge" klingar fel, då det verkligen inte var det som var det viktiga dessa fyra dagar.
 
Dock kul att få träffa flera nya ledare jämfört med förra året, många bra och intressanta diskussioner vart det och känns som man knytit till sig fler kontakter för framtiden.
 
Jag och Fredrik var liksom förra året helt klara med att vi bara ville trycka på det som var bestämt att vi skulle jobba med. Och det vek vi inte en tum på. Körde uppvärmningsprogrammet som bestämt inför varje pass m.m.
 
 
 
Förra året så hade vi en grupp med en RIG spelare, samt spelare som spelade i topplag i Sthlm. Så vår trupp hade spets som stack ut. Men i år så var det inga RIG spelare, nivån skiftade rejält men det var mer ett lag. Vi kände att vi precis som förra året fick även dem som låg längst efter med teknik m.m att prestera högt under dem dagarna. Det märktes att dem lyfte sig mentalt dessa dagarna. Vilket räcker som gott betyg för oss. Då vet vi att vi lyckades med vad vi var där för. Att jobba och se till att alla deltagarna i gruppen syntes och fick med sig nåt hem. Vi blandade runt i våra femmor i inför alla fyra matcherna, för att låta dem få spela med olika spelare hela tiden.
 
Intensiva dagar ja. Dock så sov jag mer än jag hade gjort om jag hade varit hemma dem fyra dagarna. Men man var hela tiden mentalt aktiv. Vilket gjorde att man var mör i huvudet när man kom hem på söndagskvällen.
 
Riktigt kul dock. Om vi återvänder nästa år när det är 02/03 som gäller återstår att se. Vi får låta detta år sjunka in först och sen känna efter.
 
IFU Arena är dock mäktigt. Vilka förutsättningar. Sjukt bra arena. Nu fick vi även en rundtur och fick se vad som finns i detta mäktiga byggnad. Jag är impad. En sån hall i Södertälje och ja...
 
- - - - - - - -
 
Är SFYC bättre än Newbody Cup som den har ersatt?
 
Tänker man individuellt spelare för spelare. JA, det är det. Det finns utvecklingsmöjligheter för ALLA. Man lär sig saker som gör spelarna bättre och då på sikt bidrar dem mer även för det lag dem spelar med vardags.
 
Tänker man lagmässigt. NEJ (På kort sikt, men Ja på lång sikt). Men du har 51 andra veckor på året att jobba med laget om det är så. Newbody skapade en hets hos många lag, många spelare och många föräldrar framförallt.
Ja, färre spelare kommer få uppleva ett SM nu. Men ska vi bygga upp verksamheter där en tävling är grundpelaren till allt vi gör?....
Det är inte fel att tävla, inte fel att få fram en Svensk Mästare. Bara vi gör det i rätt tidpunkt och inte för tidigt vilket bevisligen gjort att vi tappat många på vägen.
 
Eller gör det nåt om vi tappar över 400 på vägen till att få fram 20 vinnare med en SM Guld medalj runt halsen...
 
 
 
 
 

RSS 2.0